Restauratie van Eelco Gellings 1960 Les Paul Standard

In 2013 heb ik de gitaar van Eelco Gelling gerestaureerd, toen nog onder de naam Guitar Service. De gitaar was zwaar verwaarloosd, een aantal slordige reparaties, veel originele onderdelen ontbraken, de frets en binding waren weg, electronica niet in orde, verkeerde brug, topkam met karton vast, etc. Een behoorlijk uitdaging waarbij sommige struikelblokken om creatieve oplossingen vroegen. Na veel voor onderzoek heb ik zoveel mogelijk originele materialen en onderdelen gekocht in Amerika, Duitsland en Engeland. “Je wilt hem zo origineel mogelijk maken, maar je kunt hem natuurlijk niet origineel meer krijgen. Je restaureert hem en je wilt hem zo goed mogelijk hebben om te spelen. Eelco interesseert de waarde van die gitaar niet. Die wil gewoon dat hij lekker speelt.”

Eelco Gelling was door Aad van Pijlen (oud bandlid/bassist van o.a. Livin’ Blues) met mij in contact gebracht. In het februari nummer van 2014 in tijdschrift Gitarist staat een dubbelinterview met Eelco Gelling en Theo Nijssen over zijn Gibson: Gelling is ‘dolgelukkig ‘met het werk van gitaarreparateur Theo Nijssen: ‘Aad van Pijlen, een goede vriend van mij, kende Theo. Ik ben blij dat Theo geen spoor van’ fancy shit’ in zich heeft. Wat goed is, laat hij gewoon zitten. Petje af. Dat is respect voor het instrument. Je kunt ze altijd prachtig optuigen en gladmaken, maar dat is niet de bedoeling.

Over het overhandigen van de gitaar, nadat het opknappen klaar was: “Eelco juichte, hij sprong bijna door het plafond. Hij leek in een keer tien jaar jonger. ‘Ik ben er weer’, zei hij. Een kippenvelmoment.”

Theo voegt in een interview toe: “Ik weet wel dat ik nog nooit zo’n mooi klinkende Les Paul in mijn handen heb gehad, met recht een uniek instrument, de holy grail voor gitaristen (Gibson Les Paul uit de jaren ’58, ’59 en ’60, ook wel ‘burst’genoemd, vanwege de sunburst top). Eelco zijn gitaar is van 1960.”