Professioneel afstellen en onderhoud van gitaren

Naast vakkundigheid en ambachtelijke precisie is gevoel voor de juiste afstelling een belangrijke factor. Het gaat om het behalen van de maximale bespeelbaarheid en sound van je gitaar of bas. Van gevorderde amateur tot doorgewinterde professional, een goede set-up van je gitaar, geeft je extra speelplezier en muzikaliteit. Als gitarist en gitaarbouwer heeft Theo Nijssen de ervaring in huis om het beste uit de afstelling te halen. Ervaar zelf het verschil!

Set-up

Afstellen inclusief fretten vlakken

Dit is de beste manier om de maximale bespeelbaarheid en toon te kunnen garanderen. Het is een grote onderhoudsbeurt van je gitaar. Alles van de gitaar of bas wordt geïnspecteerd en onderhanden genomen.
Prijs is € 175,- incl. btw.

Onder de set-up vallen de volgende werkzaamheden:

  • frets vlakken
  • frets kronen
  • frets polijsten
  • hals afstellen (incl. halshoek indien mogelijk)
  • brug afstellen
  • controle op alle hardware
  • intonatie afstellen
  • snaarhoogte/actie afstellen
  • hals schoonmaken en olieën toets (rosewood/palisander toets)
  • topkam invijlen

Extra's

Benen topkam

Doorgaans zijn de enige twee punten waar de snaren contact hebben met de gitaar; de brug en de topkam. Een goede topkam is dus belangrijk voor je geluid en stabiliteit met stemmen. Voordeel van een handgemaakte benen topkam t.o.v. een plastic topkam is, dat het een hard natuurproduct is welke voor meer resonantie, toon, sustain en algehele stabiliteit zorgt.
Prijs vanaf € 65,- incl. btw (Fender en Gibson type topkam).

Herfretten

Het vervangen van versleten fretten; Herfretten of het zo geheten “refretten” van de hals. Dit is inclusief het uitgebreid afstellen en fretten vlakken volgens de set-up. Oude frets worden zorgvuldig verwijderd (denk bijvoorbeeld aan jaren vintage Fenders welke sideways gefret werden), de hals geprepareerd en daarna voorzien van nieuwe fretten. Keuze uit verschillende frethoogte/breedte van de merken Jescar of Dunlop. Het herfretten voor een hals met maple toets heeft doorgaans meer werkzaamheden dan een rosewood toets zonder binding.
Prijs is vanaf 295,- incl. btw.

Check-up / afstelbeurt

Wellicht is het niet in alle gevallen nodig om je fretten te vlakken. In dat geval is er ook een check-up of gewone afstelling van de gitaar mogelijk, waarbij afstellen van de hals, brug, topkam en snaarhoogte/actie gedaan wordt. Voor het bereiken van de maximale bespeelbaarheid en toon is het advies de volledige set-up te laten uitvoeren.
Prijs vanaf 75,- incl. btw

Upgraden

De gitaar beter maken dan de staat waarin het verkeert. Bijvoorbeeld het monteren van een op maat gemaakte benen topkam, nieuwe stem-mechanieken, potmeters, straplocks, brug, e.d.

Customizen

Je gitaar volgens eigen specificaties aanpassen. Denk aan nieuwe elementen, slagplaat, hals, brug, andere fretten of bijvoorbeeld een bas fretloos maken.

Repareren

Geen enkele gitaar is onverwoestbaar. Reparaties zoals gebroken kop of hals komt regelmatig voor, bijvoorbeeld bij Gibson gitaren, die een kwetsbare hoek van de headstock hebben. Reparatie is doorgaans met houten spieën voor extra stevigheid en gebruik van juiste lijmsoort (Tidebond, Hide Glue e.d.).
Prijs vanaf 150,- incl. btw, exclusief lakreparatie.